vrijdag 24 september 2010

Brandbrief tegen bezuinigingen op kunstsector, what the hell

"Het nieuwe kabinet moet niet met de botte bijl snoeien in de subsidies voor kunst en cultuur. Het korten van honderden miljoenen op deze sector heeft 'verstrekkende gevolgen' voor de gehele samenleving, staat in een brandbrief aan de onderhandelaars Mark Rutte (VVD), Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV).
De brief is ondertekend door een groot aantal vertegenwoordigers van de top van het Nederlandse bedrijfsleven, politici, wetenschappers en directeuren van grote kunstinstellingen. Onder hen zijn Jos Nijhuis (Schiphol), Hans Wijers (Akzo Nobel), Wim Pijbes (Rijksmuseum) en voormalig NAVO-chef en CDA-prominent Jaap de Hoop Scheffer."

Waarom niet bezuinigen op kunst en cultuur vraag ik me af. Dat geld kan voor genoeg andere dingen veel nuttiger worden besteed. Elk jaar 1,7 miljard, Oke daarvan gaat ook een deel naar bibliotheken. Maar als ik dan zie dat er al 8,7 miljoen euro van naar de nationale reisopera gaat dan gaan mijn haren toch lichtelijk rechtop staan. Je zou voor de grap eens moeten kijken wat een kaartje kost om een voorstelling van hen te mogen bijwonen. Voor sommige voorstellingen begint dat vanaf 20 euro voor rang 4, nou dan zie je dus niks en heb je de meest beroerde plek in het theater. Een 1ste rangs kaartje kost dan nota bene 75 euro. Dat is dat toch een behoorlijke opbrengst als je nagaat dat zo'n voorstelling natuurlijk minimaal enkele malen per week word gedaan. En ja natuurlijk zijn er ook kosten die zij maken maar dan nog. Maar als je dan kijkt naar de verhouding van het aantal bezoekers en de hoogte van het bedrag (Per bezoeker (45.000 bezoekers) komt dat neer op 194 euro) dan zakt mij de broek echt af.

En dan hebben we nog de Nederlandse opera in Amsterdam. Zij ontvangen maar liefst 25 miljoen aan subsidie. Gezien de 146.000 bezoekers in 2009 is dat 175 euro per bezoeker. Het subsidiebedrag is hoger dan de prijs van het duurste kaartje (1e rang: 110 euro). Absurd gewoon.

De bibliotheek krijgt natuurlijk ook veel subsidie. Maar wie heeft er nu nooit gebruik gemaakt van de bibliotheek. Een gemiddelde scholier bezoekt de bieb toch regelmatig ondanks het internet. Alleen wel belachelijk dat volwassenen, die toch zelf meebetalen aan die subsidie dan ook nog een lidmaatschap moeten betalen. En zeg nou zelf, de meeste bibliotheken zijn er niet op vooruit gegaan. Eerder ver op achteruit.

Waar gaat de rest van de subsidie heen? Naar podiumkunsten, Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst, Cultuurparticipatie en ga zo nog maar even door.

Nog beter, gooi de helft (850 miljoen) van dit bedrag terug in de staatskas. En van de andere helft moeten ze de subsidie aan de bibliotheken en musea maar betalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten