dinsdag 21 september 2010

Prinsjesdag 2010

Het was weer prinsjesdag, de jaarlijkse hoedjesparade.

Een vertoning waar ik elk jaar vol verbazing naar zit te kijken. Een stelletje bobo´s die zich opdoffen om maar zo positief mogelijk voor de dag te komen op een dag die voor "het volk" meestal alleen maar slecht nieuws betekend.  De heren in pak, dat lopen ze toch eigenlijk bijna altijd, niks bijzonders zou je dus zeggen. Maar toch word er ongelooflijk veel aandacht aan besteed. En dan zijn er de dames, hoedjes in alle soorten en maten, vaak de meest afzichtelijke gedrochten die de dame in kwestie absoluut niet flatteren. Maar ja we moeten opvallen, we moeten de aandacht afleiden van die miljoenennota.

De rondrit met de gouden koets. In een tijd waarin zoveel bezuinigt moet worden echt een belachelijke uitgave. Alleen al de beveiliging die er voor het koningshuis op de been moet zijn, en helemaal na de aanslag met Koninginnedag vorig jaar. Bakken met geld kost het. Maar dat is eigenlijk van toepassing op het volledige koningshuis.

Miljoenen per jaar, en waarvoor eigenlijk? Voor kasten van huizen die door het volk worden betaald, dure auto's en reizen, en kasten vol met afzichtelijke kleding. En waarvoor, voor het oog van de wereld. Nou ja sorry maar als we nu een representatief koningshuis hadden. Een koningin die eigenlijk al lang met pensioen had gemoeten en zo ziet ze er ook uit. Oubollig en stoffig, niks moderns aan te vinden. En dan hebben we onze troonopvolger, prins pils, die ondanks dat wij als volk toch echt zijn riante inkomen betalen, de meest belachelijke eisen stelt omtrent zijn privacy. Onze toekomstige koningin, die er voor ze onder de vleugels van Bea werd geplaatst toch echt stukken beter uitzag, en die haar dochters standaard kleed alsof het een paar identieke antieke poppen zijn.

Om dan nog maar niet te spreken over het feit dat er geen belasting word betaald over die miljoenen die zij ontvangen. Inkomens hoog en laag betalen zich scheel, maar ons koningshuis draagt niets bij. Daar zou een leuke extra aanvulling van de schatkist te halen zijn. Erfrecht belasting met terugwerkende kracht invoeren voor het koningshuis, inkomstenbelasting het zelfde verhaal. En laat ze zelf eens gaan betalen voor al die onzinnige dingen waar wij nu voor opdraaien. Zou het tekort wat vandaag werd opgevoerd misschien wel bijna kunnen dichtwerken.

Maar over het koningshuis niks dan goed, het zal wel. Wat heeft het koningshuis nog te doen met het regeren van een democratie. De koningin stelt informateurs aan, die proberen een kabinet te vormen, waardoor zij door haar keuze van informateur toch enige invloed kan uitoefenen op het te vormen kabinet.
Het aantredend kabinet moet bij de koningin worden voorgelegd, als het kabinet valt moet de minister president zich komen verantwoorden bij de koningin. Waarom? Omdat we een monarchie zijn, en dat word iets te krampachtig in ere gehouden.  De koningin is het hoofd van de regering en straks word onze prins pils dat.

En dan is er de troonrede, waar de miljoenennota word gepresenteerd. Alle sores word in een mooi jasje gegoten. De koningin leest voor wat onze demissionaire ministers bedacht en bekonkelt hebben de afgelopen maanden. Een saai gebeuren, waar velen niet eens meer de moeite van het beluisteren voor nemen. Eigenlijk zou iedere Nederlander zich eens in de miljoenennota moeten verdiepen. Maar die word op een dermate manier gepresenteerd, dat het voor de meeste mensen een lijst met nummertjes, bedragen, en gezwam is en dus totaal niet interessant.

Tot men de gevolgen er van merkt, dan word het ineens wel interessant want dan raakt het direct in de portemonnee. En reken maar dat dat gaat gebeuren de komende jaren. De fouten van Bos onze minister van financiƫn, daar gaan wij voor opdraaien. Miljarden gingen er naar de banken om ze maar overeind te houden. Terwijl die banken toch echt door toedoen van hun eigen mensen ongelooflijk op hun plaat zijn gegaan. En juist die mensen, die gespeculeerd hebben met geld van anderen, die geld van anderen in gevaar hebben gebracht, krijgen dikke bonussen. Wie betaald daarvoor, wij. En wat doet Bos, hij laat het kabinet vallen op Afghanistan en gaat thuisblijfvader spelen. Met andere woorden, zoeken jullie het maar lekker uit, ik was mijn handen in onschuld, ik heb jullie behoed van de ondergang, maar de kosten van mijn grove investeringen en fouten komen wel op jullie bord. Ow ja en voor verder commentaar ben ik niet bereikbaar, want ik ben nu thuisblijfvader.

De zorg, elk jaar knijp ik hem, want elk jaar word het duurder. Er was ons toch echt beloofd dat het op de lange duur goedkoper zou worden, en dat na het zuur het zoet zou komen. Minister president Balkenende, mag ik u op het volgende wijzen, dankzij uw kabinetten, krijgen wij na het zuur echt niet het zoet. Na het maagzuur, kwam de maagzweer en nu komt de maagbloeding. Maar mensen met een inkomen zoals onze minister president voelen dat niet. Die lachen daarom. Maar de mensen die al een laag inkomen hadden gaan er nog verder op achteruit.

Nu blijft het natuurlijk de vraag of het komende kabinet alle zaken uit deze miljoenennota mee overneemt. Maar waar blijft dat kabinet Minister Rutte? U had een kabinet belooft op 1 juli. Inmiddels zitten we op 21 september en nog altijd word er in de afgesloten kamers, ver buiten het zicht van het volk, vergaderd en bekonkelt hoe zaken moeten worden aangepakt. En zo als het er nu naar uitziet, komt de volgende miljoenennota nog altijd van het huidige demissionaire kabinet. Hak eens wat knopen door, zet de zaken netjes op papier en neem plaats op de felbegeerde pluche. Ga regeren, zorg ervoor dat het vertrouwen van het volk niet nog verder door het riool wegdrijft. Maar ja, het is afwachten, en volgend jaar met prinsjesdag zullen we eens gaan kijken wie er dan de hoedjes parade lopen. Wie er dan voor gaan zorgen dat de aandacht word afgeleid van alle bezuinigingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten